5-sterren hotels & resorts

Informatie over het prachtige eiland Cyprus

Cyprus eilandinformatie


Waar ligt Cyprus?

Cyprus ligt in het uiterste oosten van de Middellandse Zee. Het land is het derde grootste eiland van de Middellandse Zee met een oppervlakte van ongeveer een vierde van dat van Nederland.

Het noorden van het eiland wordt bevolkt door de Turks-Cyprioten en het zuiden door de Grieks-Cyprioten. Aan het ontstaan van deze tweedeling ligt een roerige geschiedenis ten grondslag. Nu is Cyprus een stabiel land waarbij Zuid-Cyprus zich mag verheugen op een grote toeristische belangstelling. Noord-Cyprus is wat meer gesloten maar wel gewoon toegankelijk voor bezoekers.

Cyprus kent een mediterraan klimaat met lange warme zomers en korte milde winters. Waterliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken, het zeewater is opgewarmd tot aangename temperaturen.

Accommodaties op Cyprus

Op Cyprus zijn alle overnachtingsmogelijkheden voorradig. Dat varieert van comfortabele 5-sterren hotels tot plattelandsherbergen. Maar men kan ook verblijven in de talrijke vakantievilla’s en appartementen die het eiland rijk is. De accommodatiemogelijkheden in Zuid-Cyprus zijn groot en divers. In het noorden van het eiland is er veel minder keuze.

Zelf zaten wij in een net opgeleverd 5-sterren strandhotel. Kosten nog moeite werden gespaard om het de ‘nieuwe’ gasten naar hun zin te maken. De koffer zelf dragen was er niet bij. Het hotel stond op een prachtige locatie met een magistraal uitzicht over de helderblauwe Middellandse Zee.

Bekijk het overzicht met de mooiste 5-sterren hotels op Cyprus!

Vliegen naar Cyprus

Om op Cyprus te komen vanaf Schiphol moet ruim vierenhalf uur gevlogen worden. In Pafos en Larkana bevinden zich de twee luchthavens van Zuid-Cyprus. Het horloge moet wel een stukje naar voren worden gezet. Op het mediterrane eiland is het namelijk het hele jaar één uur later dan in Nederland.

Nicosia

Ingesloten tussen de uitlopers van Troodos- en het Pentadaktylosgebergte ligt de hoofdstad van Cyprus: Nicosia. De stad ligt precies op de grens van Noord- en Zuid-Cyprus. Ondanks het feit dat de mediterrane stad hierdoor verdeeld is kan iedereen zich vrij in Nicosia bewegen.

Nicosia kent een prachtige historische binnenstad die omringd wordt door een met elf bastions verstevigde stadsmuur. De talloze kerken, moskeeën, monumenten en musea rechtvaardigen een bezoek aan deze indrukwekkend mooie stad.

Heeft Cyprus mooie stranden?

Zon- en zeeaanbidders komen op Cyprus ruim aan hun trekken. Het eiland kent een mild mediterraan klimaat met fantastische, gevarieerde stranden.

Naast de kilometerslange zand- en kiezelsteenstranden ontbreken ook imposante steile rotskusten niet. De grillige kliffen, inhammen en baaien dragen bij aan de sfeervolle en karakteristieke stranden.

Een fraai voorbeeld van een strand met een geheel eigen identiteit is Governor’s Beach. Het bijna ‘zwarte’ strand, het azuurblauwe zeewater en de witte kalkrotsen op de achtergrond staan garant voor een visuele traktatie. Geen aangespoelde olie maar de structuur van het zand is de oorzaak van het donkere magische strand.

Famagusta Beach is wellicht het mooiste strand van het mediterrane eiland. Het in het noorden gelegen strand ligt ingebed in een surrealistisch landschap. Het prachtige goudgele zandstrand en het saffierblauwe zeewater komen hier tezamen. Kortom: alle ingrediënten zijn hier aanwezig om van het sprankelende strandleven een waar genot te maken.